Comfort Class

Als we denken aan dierenwelzijn, speelt ook het transport een rol van betekenis. De kalveren van twee weken oud worden naar de kalverhouderij vervoerd op het moment dat ze nog geen optimale weerstand hebben en hun lichaamstemperatuur nog moeilijk op peil kunnen houden. Voor korte afstanden is dat geen probleem, wat anders wordt het wanneer de dieren over grote afstanden worden vervoerd, bijvoorbeeld vanuit het buitenland. Eén van de transporteurs die zich hierin heeft gespecialiseerd is de firma J. van Mondfrans uit Ermelo Deze transportfirma die al sinds 1932 bestaat, heeft een lange traditie in dierentransport en weet zelfs wat het is om olifanten, tijgers, nijlpaarden of duiven te vervoeren. De specialiteit is echter het vervoer van kalveren en daarin gaat geen zee te hoog. In samenwerking met de VanDrie Group is zij één van de transportfirma's die enorm investeerden in Comfort Class vrachtwagencombinaties, dit nadat de VanDrie Group in 2009 een convenant met de Dierenbescherming sloot. Wat wil dat zeggen? De kalveren worden bij wijze van spreken vervoerd in een vijfsterrenhotel, waardoor ze onder alle omstandigheden in topconditie blijven. Zo zijn er een automatische temperatuurregeling, een ventilatiesysteem en een self service drinksysteem aan boord. Vanuit de cabine kan de omgevingstemperatuur tot op de halve graad nauwkeurig worden ingesteld om zo de staltemperatuur te benaderen. De gespecialiseerde chauffeur houdt de kalveren met camera's in de gaten. Mocht er ondanks alle voorzorgen iets fout gaan, kan hij meteen ingrijpen. De dieren, die tijdens het vervoer op een zacht bed van gerstestro liggen, arriveren monter en fris op de plaats van bestemming en maken op de kalverhouderij een goede start. Alle vrachtwagens zijn aangesloten op een traceringssysteem zodat men centraal weet waar àlle kalveren zich op enig moment bevinden. Anno 2013 rijden er 14 veewagens Comfort Class van meerdere transportfirma's voor de VanDrie Group rond, in 2015 dienen àlle langeafstandstransporten in Comfort Class worden uitgevoerd.


Ook is er grote aandacht voor het vervoer van kalveren naar het slachthuis. De strenge norm is dat dit transport nooit langer dan 4 uur mag duren. Bovendien hanteren de slachthuizen het just-in-time aanleveringsprincipe, zodat de kalveren voor het slachten niet hoeven wachten. Ten opzichte van het totale productieproces mag dit dan een klein detail zijn, het is een detail dat allesbepalend is voor de vleeskwaliteit. Totaan het slachten moet elke vorm van stress bij het dier worden voorkomen om tot een optimaal vlees te komen.

  • Deze website gebruikt cookies
  • Deze melding verbergen