Eigenzinnig en

innovatief

Een eigenzinnig, innovatief, diervriendelijk en boeiend productiesysteem voor blank kalfsvlees zien we bij Peter's Farm. De naam is afgeleid van de oprichter van de Alpuro Group, Peter Boeve. In 1996 werd het principe systeem voor het eerst toegepast, dit in de boerderij van de familie Lokhorst in Uddel. Tegenwoordig gaat het om circa 30 27 kalverhouderijen door heel Nederland. Bij Peter's Farm leven de kalveren in grotere kuddes. Ze beschikken over speelattributen, krijgen een dubbele portie ruwvoeder en worden o.a. via een speen gevoederd. Een geavanceerd computersysteem dat de individuele kalveren herkent, zorgt ervoor dat alle dieren de juiste hoeveelheid kalvermelk krijgen. Ze hoeven dus geen haantje de voorste te zijn, allemaal komen ze aan de beurt. Dat geeft rust in de stal. Het systeem houdt automatisch een dagboek bij van elk kalf. Een ander punt is de spreekwoordelijke openheid en transparantie. Bij Peter's Farm wordt er alles aan gedaan om het publiek te informeren. Het publiek kan op het internet zelfs de kalveren via webcams volgen. Het gaat nog veel verder dan dat. Als een consument een vleesverpakking in de supermarkt koopt, zal hij zien dat die verpakking voorzien is van een boederijcode. Wanneer deze code op de internetsite wordt ingegeven, is er een direkte link naar de betreffende boerderij. Daar kan men kennis maken met de boerenfamilie die het kalf heeft verzorgd. Voor het publiek dat nog een stapje verder wil, worden er overal in het land met grote regelmaat bezoekersdagen georganiseerd.


Een productiesysteem dat dermate zorgvuldig is, is dat ook op andere gebieden. Zo is er een uniek DNA garantieprogramma. Met de precisie van de DNA technologie kan een stukje vlees worden getraceerd tot aan het individuele kalf.


  De Nederlandse Dierenbescherming kende aan Peter's Farm het Beter Leven-keurmerk kenmerk toe met één ster. Via een protocol is samen met de Dierenbescherming vastgelegd hoe het dierwelzijn moet worden nageleefd. Bij Peter's Farm vond men het jammer dat de Dierenbescherming geen twee sterren toekende, dit om een duidelijk onderscheid met anderen te maken. De onderscheidende pluspunten van Peter’s Farm zijn wel onderscheven door de Dierenbescherming.  De instantie koppelt een tweede ster echter aan een vrije uitloop en dat zou geen verbetering van het dierwelzijn betekenen. De praktijk wijst immers uit de een vrije uitloop voor kalveren bedreigend is, met ziektes en medicijngebruik als gevolg.
www.petersfarm.nl

  • Deze website gebruikt cookies
  • Deze melding verbergen