Voorwoord

Kalfsvlees werd op kleine schaal al vele eeuwen geproduceerd en was altijd bestemd voor koningen en andere rijke lui. Dat dit vlees tegenwoordig ook voor de gewone consument bereikbaar is, heeft alles te maken met de bijzondere ontstaansredenen van de kalversector. Elders in dit boek leest u hoe het tegenwoordige kalfsvlees na de Tweede Wereldoorlog ontstond door ogenschijnlijk nutteloze grondstoffen van de opkomende zuivelindustrie aan elkaar te koppelen, het was een briljante vinding. Als groot liefhebber van kalfsvlees besloot ik om er een boek over te schrijven nu alle informatie nog uit de eerste hand beschikbaar is. In dit boek KALF probeer ik de geschiedenis en ontwikkelingen in kaart te brengen, ontwikkelingen die alles te maken hebben met een ver doorgevoerd ketendenken. Wat dat betreft is het boek bedoeld als voorlichting naar de huidige en toekomstige deelnemers aan de brede productieketen als ook naar de consument. Omdat ik nu eenmaal culinair uitgever ben, was het onvermijdelijk om naar het oordeel van de chefkoks te kijken, de virtuozen die weten hoe ze optimaal met kalfsvlees moeten omgaan. We kozen ervoor om beroemde chefs in diverse landen te bezoeken om hun favoriete kalfsvleesgerechten in beeld te brengen, iets wat onze redacteuren en fotografen een vol jaar kostte. Alleen al om de grote diversiteit aan topkoks is dit boek uniek.

Voor mijn research kreeg ik zeer veel medewerking van de wereldmarktleider in kalfsvlees, de familie Van Drie wil ik hiervoor hartelijk danken.

 

  • Deze website gebruikt cookies
  • Deze melding verbergen